zaterdag 4 oktober 2014

nazomerse groentenschotel


Nazomers... of eerder voorherfsts? Smaken doet het alleszins.

Ik gooide wat aardappelen (ongeschild, in blokjes) samen met selder, kerstomaatjes, broccoli, kool en ajuin in een gietijzeren pot en liet het 20 minuutjes sudderen. Ondertussen maakte ik bijpassende burgers.

Gebruik voor dit soort gerechten je fantasie - en vooral: gebruik wat je in huis hebt. Er bestaan geen banale groenten en alles is lekker bij elkaar. Ja, alles.

De burgers die ik hierbij at waren gemaakt van overschotjes gebakken tofu en seitangehakt, samen met wat gesnipperde uit, kikkererwtenmeel, een restje gekookte boekweit, een goede eetlepel tomatenpuree... op smaak gebracht met koriander, look, peper en zout (en wat chilipoeder, paprika, komijn, nootmuskaat, gember, ...).


Herfst wil ook zeggen: opletten dat je niet teveel zomergroenten en -fruit meer koopt. Grijp in de supermarkt met mate naar paprika's en geniet van de laatste tomaten, ... en let er als het kan op dat de groenten niet (van te ver) ingevoerd zijn.
Je kan ook simpelweg naar de natuur- of biowinkel gaan, waar in principe enkel de groenten liggen die makkelijk te verkrijgen zijn: seizoensgroenten van bij ons dus. Heel gemakkelijk, want dan hoef je zelf niet elk etiket te ontleden.

(Het begint verdorie moeilijk te worden om mooi belichte foto's te maken zonder kunstlicht... binnenkort waarschijnlijk weer lelijke gele zwemen en slechte contrasten...)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten